sobota, 19 stycznia 2013

Bazyliowy omlet z polędwicą drobiową i kuszącym nadzieniem serowo-warzywnym

Lecimy do Włoch na późneśniadanie? Tak...Zrobimy omlet ala frittata z warzywami i mięskiem, tyle że złożymy go na pół jak tradycyjny omlecik. Już w starożytnym Rzymie jadano omlety , ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do naszej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju. Podobno największy na świecie powstał nie gdzie indziej jak w Turcji ! ;-). 9 października 2010 dokładnie w Światowy Dzień Jaja, zebrało się 65 tureckich kucharzy, którzy w ciągu 2,5 h przygotowali omleta z 110010 jaj. Ja swój robiłam sama, zupełnie bez okazji, tak po prostu w sobotni styczniowy poranek ;-).



Bazyliowy omlet z polędwicą drobiową, warzywami i serem 


  • 6 jajek
  • 6 plasterków polędwicy drobiowej
  • 1/3 papryki
  • 1 pomidor
  • szczypta oregano
  • 6 oliwek
  • 3 plasterki żółtego sera
  • 1 łyżeczka płaska bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta czosnku suszonego
  • 1 ząbek świeżego czosnku
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz




























Rozmieszane jaja doprawić bazylią, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmażyć na maśle wędlinę z dodatkiem tymianku i suszonego czosnku, a następnie zalać masą jajeczną. 






Gdy jajka zaczną się ścinać u góry posypać całość pokrojoną w drobną kostkę papryką oraz jedną połowę oliwkami pokrojonymi w drobne talarki, Na oliwkach ułożyć obrane ze skórki pomidory doprawione solą i oregano i  pokrojone w plastry a następnie ser.




Złożyć omleta na pół i zapiekać na małym ogniu jeszcze przez ok 7 min, tak aby warzywa delikatnie zmiękły a ser się roztopił.





4 komentarze:

  1. Fajny pomysł, lubię takie inspirujące przepisy, różne rzeczy można wrzucić do takiego omleta i kombinować co by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to tylko moja propozycja która smakuje mi najbardziej, ale można dobierać dowolnie ulubione składniki. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Una tortilla muy rica.
    Choochla, instalate el gadget para seguidores!! Asi podre apuntarme para seguir tu blog
    un beso

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...