wtorek, 5 lutego 2013

Muffinki z konfiturą czereśniową i białą czekoladą vs. muffinki z konfiturą jagodową

Zakupiłam niedawno papilotki na muffiny a potem dokupiłam formę na 12 muffinów, do której musiałam oczywiście dokupić nowe papilotki bo te poprzednie niestety za żadne skarby nie pasowały.Zatem jeśli ktoś planuje piec muffiny to polecam najpierw wybrać formę a dopiero potem papilotki :). Można oczywiście te papilotki, które nie pasują wykorzystać same, ale ja odradzam bo gdy ciasto będzie rzadsze np. jeśli ktoś zrobi je z większą ilością oleju, masła, margaryny czy też mleka to będą się one nam rozlewać w piekarniku. Papilotki można też powkładać do foremek na babeczki. Pomimo tego, że lubię jadać potrawy mocno uzbrojone w kalorie to jednak wolałabym je serwować bez dodatkowej chemii pochodzącej z podgrzanego silikonu, zatem silikonowych foremek nie polecam. Przez ostatnie kilka dni zajadałam się Teofilowym burritos i testowałam różne przepisy na muffiny. W efekcie powstał przepis doskonały. Jeśli coś zmieni się w tej kwestii, a muffiny będę próbowała przygotować jeszcze pewnie nie jeden raz, to po zaktualizowaniu swojej wiedzy podzielę się tym z pewnością. Niebawem pojawią się też na blogu muffiny z wiśnią.

Muffinki z konfiturą czereśniową i białą czekoladą
  • Ok 250 gr (ok 2 szklanki) mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • Ok 50 gr (1/4 szklanki) mieszanki cukru białego i brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • ok 100 ml (ok 1/2 szklanki) mleka
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1/2  kostki (ok 100 gr)  margaryny do pieczenia lub masła
  • 2 jajka
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1 słoiczek konfitury czereśniowej lub jagodowej.



Przesiać przez sitko 2 szklanki mąki, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier biały i brązowy, sodę i cynamon. Wymieszać wszystkie suche składniki.









W oddzielnej misce wymieszać mokre składniki czyli sklarowaną margarynę, mleko, jajka, aromat, śmietanę. 










Dodawać mokrą miksturę do suchej powoli i mieszać delikatnie do połączenia się składników ok 2 minut. Nie przejmować się grudkami w cieście, nie używać miksera! 





Mufiny z konfiturą jagodową
Muffiny z konfiturą czereśniową 




Wkładać ciasto  do papilotek na wysokość 1/3 papilotki , dodać po łyżeczce konfitury (wybrać w miarę możliwości same owoce bez soku czy galaretki), przykryć ciastem konfiturę do wysokości 2/3 papilotki i posypać posiekaną w kostkę czekoladą. Bardzo ważne abyśmy w każdą papilotkę włożyli tą samą ilość ciasta,aby muffinki piekły się równo. Piec ok 15 min w temperaturze 200 C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie jest gotowe (zwykle jeśli damy jakieś nadzienie czas pieczenia się wydłuża) zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 7-10 min. Jeśli dodajemy dość rzadką konfiturę musimy się liczyć z tym, że czas pieczenia na pewno będziemy wydłużać. Jeśli zdarzy się że nasza muffinka mimo wszelkich starań jest w środku niedopieczona (czas pieczenia jest tutaj dość krótki a każdy  piekarnik trochę inaczej działa) a wyciągnęliśmy ją już z piekarnika możemy ją uratować 40 sekundowym dopiekaniem w kuchni mikrofalowej na najwyższej mocy. Nie martwmy się tym zbytnio będziemy mieć muffinkę na ciepło w każdej chwili a następnym razem będziemy ją wypiekać w piekarniku troszkę dłużej. To samo w sytuacji gdy muffinka jest zbyt sucha i za mocno wypieczona, następnym razem skróćcie czas pieczenia. Jeśli będziecie dodawać konfiturę jagodową szczególnie tą kupowaną, która ma dużo wody , na pewno trzeba wydłużyć czas pieczenia.  
Muffiny z konfiturą czereśniową i białą czekoladą 
Muffiny z konfiturą jagodową


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...