wtorek, 12 marca 2013

Babeczki migdałowe z kajmakiem i migdalami

Chyba niedługo będę musiała założyć oddzielną kategorię na blogu pod tytułem "muffiny i babeczki". Odkąd wyposażyłam się w sprzęt do robienia muffinów, czyli dwunastodołkową ;-) formę nie jestem w stanie się powstrzymać żeby przynajmniej raz na dwa tygodnie nie ulepić jakiejś babeczki. Dzisiaj mój ulubiony kajmak w babeczce migdałowej. No co tu dużo gadać, pycha !

Babeczki migdałowe z kajmakiem
(12 babeczek)
  •  250 g  mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • Ok 30 gr cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • ok  50 ml wody
  • ok 80 ml  domowego likieru bayiles
  • 3 czubatek łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • ok 2 łyżek  płatków migdałów
  • ok 300 g masy kajmakowej 









Przesiać przez sitko mąkę  dodać proszek do pieczenia, sól, cukier brązowy i sodę . Wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce wymieszać mokre składniki czyli olej, wodę, jajka, aromat, śmietanę i likier. Dodać mokrą miksturę do suchej, zamieszać delikatnie do połączenia się składników ok 2 minut. Nie przejmować się grudkami w cieście, i absolutnie nie używać miksera!  






















Wkładać ciasto  do papilotek na wysokość 1/3 papilotki , dodać po czubatej  łyżeczce masy kajmakowej, przykryć ciastem kajmak do wysokości 2/3 papilotki i posypać płatkami migdałów. Bardzo ważne abyśmy w każdą papilotkę włożyli tą samą ilość ciasta,aby babeczki piekły się równo.  Babeczki piec w 200 C przez 15 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C  i piec jeszcze przez 7-10 min.


6 komentarzy:

  1. Palce lizać, pychotki :) Dzisiaj zrobiłam, a z reszty kajmaku likier według przepisu Choochli :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo się cieszę, że smakują. Polecam tez inne muffiny a dla fanów kajmaku ciasto czekoladowe właśnie z kajmakiem, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bravo! fantasticas magdalenas. tienen una buenisima pinta!
    un beso

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. thank you, one of my favorite :), greetings from Poland !

      Usuń
  4. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie zwykłych babeczek. Ja najczęściej piekę babeczki czekoladowe i w dodatku oblewam je czekoladą z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ bo uwielbiam dużo czekolady. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...