niedziela, 10 marca 2013

Naleśniki po tajsku z tuńczykiem

Zdaję sobie sprawę, że niedziela jest dniem kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu ale czasem zdarza się nam, a przynajmniej mi się zdarza, że w niedzielę wstaje ok południa po sobotniej milondze, w szafce nie mam pieczywa i zastanawiam się czy biec po nie do sklepu (piekarnia na dole w niedzielę jest zamknięta) czy wyczarować coś co by się nadawało na śniadanie. W związku z tym, że przygotowanie posiłku zaczęłam ok 13:00 uznałam, że przyjmie on od razu formę obiadu. W ten sposób powstały naleśniki z tuńczykiem w sezamowej panierce. Wyszło pysznie :)


Naleśniki po tajsku z tuńczykiem
(2-4 porcji)

Ciasto:
  • 100 g mąki
  • Ok ¾ szklanki wody
  • szczypta soli
  • szczypta chili
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Panierka:
  • 4 łyżki sezamu
  • szczypta chili
  • szczypta słodkiej papryki suszonej
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:
  • 80 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 4 czubate łyżki kukurydzy
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka sera pecorino
  • ¼ cebuli czerwonej

Sos słodko-kwaśny chili :
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki syropu ananasowego
  • 1/3 szklanki ketchupu
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok 1/5 szklanki wody do rozrobienia mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ suszonej papryczki chili

Odsączamy tuńczyka z sosu i dodajemy do niego kukurydzę, ogórka pokrojonego w małą kostkę, posiekaną cebulę czerwoną i ser pecorino. Mieszamy i odstawiamy.
W oddzielnej misce przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wsypujemy mąkę, paprykę słodką, chili i sól, dodajemy jajko, ok ¾ szklanki wody i 3 łyżki oleju. Miksujemy całość na gładką masę, powinna mieć mocno lejąca się konsystencję  Jeśli jest za gęsta należy dodać troszkę wody, jeśli za rzadka troszkę mąki. 

Naleśniki smażymy do zrumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem. W międzyczasie wysypujemy sezam na talerz i w miseczce roztrzepujemy jajko razem z solą, papryką słodką i chili. Rozkładamy dwie czubate łyżki farszu na naleśnik pasem przez środek placka.

Zawijamy brzegi....

I zwijamy naleśnik w rulonik..

Obtaczamy naleśnik w roztrzepanym jajku z przyprawami a następnie obsypujemy sezamem i bezpośrednio kładziemy na rozgrzaną patelnię. 

Smażymy do zrumienienia się sezamu. 


Możemy podawać naleśniki z gotowym sosem słodkim chili lub przygotować sos słodko-kwaśny z dodatkiem chili. Do przygotowania sosu używam patelni lub rondelka w którym podgrzewam do skarmelizowania brązowy cukier, następnie wlewam syrop ananasowy z ananasów z puszki i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru. Dodaję ketchup oraz ocet ryżowy i znowu podgrzewam. Dodaje pociętą na paseczki suszoną papryczkę chili. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam z wodą, dodaję do sosu i podgrzewam , aż zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...