sobota, 9 marca 2013

Sałatka z tuńczyka i kapar na roszponce z kiełkami, skąpane w dyniowym sosie vinegret

Nie wiem jak Wy, ale ja się nastawiłam że w ten weekend będzie jednak już wiosna... brrr... Z tęsknoty za słońcem i dojrzewającymi na słońcu warzywami i zieloną trawką serwuję dzisiaj sałatkę. Kusząca roszponka z kiełkami rzodkiewki, soczyste paseczki czerwonej papryki, pomidorki ,domowej roboty ogórek kiszony, wytrawne kapary, słodka kukurydza i czerwona cebulka, a do tego aromatyczny tuńczyk. Wszystko to skąpane domowym sosie winegret z  prażonymi pestkami dyni i delikatnie oprószone dziugasem. Uwielbiam!


Sałatka z tuńczyka i kapar na roszponce z kiełkami 
(1 porcja)
  • 80 g tuńczyka w sosie własnym
  • ok 50 g roszponki
  • ok 30 g kiełek (mogą być rzodkiewki)
  • 4 łyżki kukurydzy
  • ½ ogórka kiszonego
  • ¼ papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  • 4 duże marynowane kapary
  • 15 g sera dziugas

Sos winegret z pestkami dyni:
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • ½ łyżki musztardy
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • Szczypta oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni

W szklance przygotowujemy sos: mieszamy ocet winny z olejem lub oliwą, musztardą, pieprzem kolorowym, oregano i czosnkiem. Dodajemy do sosu uprażone na patelni pestki dyni i mieszamy.
 Roszponkę, paprykę i pomidora myjemy. Układamy roszponkę na talerzu, następnie nakładamy kiełki. Dekorujemy na około talerz pokrojonym w ćwiartki pomidorem oraz  papryką i ogórkiem kiszonym pokrojonymi w paseczki. Posypujemy kukurydzą. Dodajemy odsączonego od sosu własnego tuńczyka oraz kapry przekrojone na połówki.Sałatkę polewamy sosem i ścieramy na wierzch ser dziugas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...