środa, 10 lipca 2013

Muffiny bananowe z ananasem i bakaliami

Chyba założę oddzielną kategorię muffiny bo zrobiło się tego tak dużo, ale cóż mogę poradzić skoro to dzięki muffinom zaczęłam piec bo zawsze wychodzą pyszne :). Dzisiaj będą bananowe z bakaliami i ananasem, idealnie mokre i aromatyczne. Moje ulubione to te konfiturą czereśniową i białą czekoladą, uwielbiam też z wiśnią i z chili ale kocham też te z ciemnej czekolady z truskawkami i  mascarpone.
Jeśli ktoś zaczyna przygodę z pieczeniem to polecam muffiny, wszystkie z bloga są bardzo proste, pięknie wyglądają, są bardzo smaczne i co najważniejsze zawsze wychodzą!

Muffiny bananowe z ananasem i bakaliami
  • Ok 250 gr (ok 2 szklanki) mąki pszennej plus 1 łyżka na obtoczenie bakalii
  • ½ łyżeczki soli
  • 1łyżeczka sody
  • Ok 50 gr (1/4 szklanki) cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • 6 łyżek śmietany
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2,5 dojrzałego banana
  • 100g pestek dyni
  • 5 łyżek  rodzynków
  • 3 łyżki   żurawiny
  • 3 plastry ananasa


Obrane ze skórki banany pognieść widelcem na puree. 
Przesiać przez sitko mąkę  dodać proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon i gałkę muszkatołową a następnie wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać cukier ,olej, jajka, śmietanę. Dodać mokrą miksturę do suchej, zamieszać delikatnie do połączenia się składników ok 2 minut. Nie przejmować się grudkami w cieście, i absolutnie nie używać miksera. Dodać puree bananowe i pokrojonego w cząstki ananasa i zamieszać. Rodzynki, pestki dyni i żurawinę obsypać mąką, wrzucić  do ciasta i delikatnie zamieszać. 
Wyłożyć ciastem formę na 12 muffinek i posypać po wierzchu pestkami. 


Bardzo ważne abyśmy w każdą papilotkę włożyli tą samą ilość ciasta,aby muffinki równo się piekły.  Mufiiny piec w 200 C przez 15 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C  i piec jeszcze przez 15-17 min.




4 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...