poniedziałek, 29 lipca 2013

Sałatka z białym omletem, pieczarkami i parmezanem w sosie musztardowo-miodowym

Cudowne upały... zastanawiam się czy włączę dziś piekarnik, żeby zrobić drożdżówki :). Kocham lato i sałatki a dzisiaj pyszna sałatka z białym omletem z szynką, pieczarkami i świeżo startym parmezanem. Do tego słodkie pomidorki i sos musztardowo-miodowy. Idealna na takie upały na śniadanie lub lekki obiad.


Sałatka z białym omletem, pieczarkami i parmezanem w sosie musztardowym
(1 porcja)
  • 3 białka
  • 4 plasterki szynki
  • kilka listków bazylii
  • 20 g parmezanu
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 pieczarka
  • garść mieszanki sałat z rukolą
  • szczypta ziół prowansalskich



Sos musztardowo-miodowy:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki wędliny z obu stron. W tym czasie wymieszać białka z solą, pieprzem i wylać masę białkową na patelnie, aby usmażyć omlet. Omlet podczas smażenia posypać listkami świeżej bazylii i ziołami prowansalskimi.
Pokroić pomidorki koktajlowe na połówki a pieczarki w cienkie plasterki i przygotować sos mieszając w szklance musztardę, miód, olej i ocet. Ułożyć pomidory i pieczarki na sałacie i polać sosem. Zdjąć omlet z patelni pokroić go w trójkąty i ułożyć na sałacie a następnie posypać świeżo startym parmezanem oraz ziołami prowansalskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...