sobota, 24 sierpnia 2013

Drożdżowe ślimaczki z malinami, borówkami i kajmakiem

A dzisiaj dość poważna konkurencja dla jagodzianek  z moim ulubionym kajmakiem. Drożdżowe ślimaki z kajmakiem, borówką amerykańską i malinami. Jak zawsze polecam ugotować samemu kajmak z mleka skondensowanego zamiast kupować masę, ale leniwi mogą w ostateczności posłużyć się gotowcem. Miałam zrobić koktajl z owoców a wyszły drożdżówki. Nie bez powodu smaczna borówka amerykańska przyjęła taka a nie inną nazwę ponieważ obecnie ponad 80% światowych jej upraw znajduje się USA . Mnie najbardziej z USA kojarzą się muffiny w borówkami i pancakesy posypane borówkami i syropem klonowym, mam wrażenie że jedzą to tonami i nie mają nigdy dość.



Maślane ślimaczki z malinami, borówkami i kajmakiem
Ok 10-12 sztuk
  • 400 g maki
  • 15 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 120 g śmietany
  • 65 g sklarowanego masła
  • 30 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 500 g malin
  • 300 g borówek amerykańskich
  • Ok 400 g (1 puszka) kajmaku


W ciepłym mleku z jedną łyżką cukru rozpuszczamy 15 g świeżych drożdży i odstawiamy zaczyn na 10 min. W tym czasie przesiewamy przez sito mąkę. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy sklarowane 65 g masła ze śmietaną, 30 g cukru waniliowego, 1 łyżkę cukru białego i 1 jajko. Dodajemy mieszankę oraz zaczyn do mąki i mieszamy do połączenia składników a następnie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią i ostawiamy w ciepłe miejsce na minimum 60 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na długi prostokąt (ok. 30 na 55 cm) . Smarujemy ciasto masą kajmakową zostawiając ok 2 cm pustego brzegu.
Na masę kajmakową wysypujemy równomiernie maliny i borówki. Zawijamy czyste brzegi ciasta a następnie zwijamy je w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, tniemy na plastry ok 4-5 cm i układamy na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ślimaczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min, smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem a następnie pieczemy je w 180 C przez ok 30 min. 

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...