środa, 11 września 2013

Banany w karmelu

Kuchnia chińska nie jest tak bogata w desery jak kuchnia zachodnia, dlatego też trudno znaleźć coś wyjątkowego w tym zakresie.  Nie ma tam w zwyczaju, aby podawać słodycze na koniec posiłku, ale są one serwowane między posiłkami podczas długich i wykwintnych przyjęć. Uparłam się jednak aby zrobić jakiś deser i wybrałam dość oryginalny przepis na banany w cieście i karmelu, który czasem pojawia się u nas w restauracjach chińskich.


Banany w karmelu

  • 3 banany
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki 
  • olej kukurydziany lub arachidowy



Banany umyć i obrać ze skórki, przekroić na pół wzdłuż, a następnie na 3-4 mniejsze części wszerz. Ubić jajko z mąką na jednolitą masę. Rozgrzać sporą ilość oleju w woku, zanurzyć w nim banany uprzednio obtoczone w masie z jajka i mąki. Smażyć, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone ułożyć na papierze kuchennym aby pozbyć się nadmiary tłuszczu. Pozostawić w woku jedną łyżkę oleju , dodaj cukier i jedną łyżkę wody. Podgrzewać całość mieszając aż do momentu gdy cukier zacznie brązowieć. Zanurzyć w nim na chwilę usmażone banany i natychmiast podawać. Na stole ustawić miseczkę z zimną wodą, w której macza się gorący kawałek deseru, aby karmel stwardniał. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...