wtorek, 4 marca 2014

Paella mixta

W końcu miałam okazje wykorzystać szafran przywieziony z Teneryfy.  Dzisiaj dzięki niemu zrodziła się wspaniała kanaryjska pealla mixta w mojej wersji. Obiecałam Wam jeszcze ziemniaczki po kanaryjsku z sosami mojo, ale poczekam na wiosenne młode okazy z cienką skórką. Kochani podobno wyrastają już krokusiki, idzie wiosna! 


Paella mixta
( 6 porcji)
  • ok. 230 g kiełbaski bolońskiej lub chorizo
  • 170 g groszku
  • 200 g fasolki
  • 1 papryka czerwona
  • kawałek suszonej papryczki chilli
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 220 g mieszanki skorupiaków i mięczaków ( kalmary: macki i pierścienie, omułki chilijskie, krewetki koktajlowe)
  • 220 g krewetek  tygrysich
  • 1 cytryna



Przygotowujemy dużą patelnię. Rozgrzewamy w niej olej , wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 1 min. Kurczaka kroimy w paseczki i solimy a chorizo kroimy w plasterki. Dodajemy mięso i kiełbaskę na patelnię. Doprawiamy dwoma listkami laurowymi i  kilkoma gałązkami świeżego tymianku, mieszamy i smażymy do zrumienienia mięsa. Gdy mięso się zezłoci dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażymy 2 min i dodajemy groszek oraz fasolkę. Całość doprawiamy słodką papryką w proszku , szafranem rozmieszanym w moździerzu z odrobiną bulionu oraz solą.  Mieszamy i smażymy ok 2 min, a następnie dodajemy białe wino, mieszamy co jakiś czas i smażyć ok 3-4 min na dość dużym ogniu, aż wino wyparuje. Gdy wino trochę odparuje dodajemy pomidory z puszki, zamieszamy i smażyć ok 5 min a następnie dodajemy ryż. Smażymy ryż z warzywami i mięsem ok 2 min a następnie zalewamy całość wrzącym bulionem i mieszamy. Dalej zmniejszamy trochę ogień i gotujemy bez mieszania ok 10 min. Po tym czasie  dodajemy owoce morza, szczelnie przykrywamy i gotujemy całość jeszcze przez 10 min bez mieszania. Podajemy 5-10 min po zdjęciu z ognia z ćwiartkami cytryny. 

Red Hot Chilli

1 komentarz:

  1. Brakuje mi kilku ważnych informacji. Ile w przepisie ma powinno być bulionu ? ile ryżu ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...