piątek, 7 marca 2014

Sałatka ze schabem i grzankami jajecznymi

Pomimo tego,że grafitowe, prawie jak śniegowe chmury wiszą nad Pruszkowem to ja i tak czuję już wiosnę. Podobno w parkach kwitną już piękne krokusiki,  a mnie rozpiera energia do wiosennych porządków. Odkurzyłam wszystkie kąty i muszę zrobić jeszcze przegląd szaf, aby pozbyć się zbędnych ciuchów i z uśmiechem przywitać wiosnę.  Jeśli wiosna na zewnątrz i wiosna w mojej szafie to na talerzu też "prawie" wiosna czyli sałatka. Sałatka wygląda jak meksykańska, ale jest z dodatkiem naszych polskich grzanek jajecznych takie jakie serwowała moja mama, nie posiadająca żadnych korzeni meksykańskich ;-). Niektórzy grzanki zaliczają do dań studenckich z uwagi na prostotę i koszt wykonania. Same grzanki to idealny pomysł na śniadanie gdy okazuje się, że mamy w domu tylko chleb  i to nie pierwszej świeżości. Właśnie taki lekko czerstwy chleb do grzanek w jajku jest idealny.



Sałatka ze schabem i grzankami jajecznymi
(1 porcja)

  • 1 plaster schabu
  • 20 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka startego  sera żółtego
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 kromka chleba
  • 1 jajko
  • szczypta vegety
  • 15 plasterków ogórka
  • 2 łyżki kukurydzy
  • garść mieszanki sałat
  • ok 1 czubatej łyżeczki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżka białego octu winnego 
  • szczypta ziół prowansalskich


Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki oliwy


Schab pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem, 1 łyżką octu winnego,  szczyptą tymianku, wymieszać i odstawić na 15 min. Sałatę ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pomidorki pokrojone na połówki, ogórka w plasterki i ser gorgonzola pokrojony w kostkę. Całość posypać kukurydzą. W szklance wymieszać wszystkie składniki na sos i polać nim sałatkę. W miseczce roztrzepać jedno jajko i doprawić je szczyptą vegety. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, usmażyć na niej schab, aż do zrumienienia i wyłożyć go na sałatę. 
Kromkę chleba pokroić w dużą kostkę i obtoczyć w jajku a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem, obrócić na drugą stronę i posypać starym na tarce żółtym serem i smażyć do zrumienienia. Udekorować grzankami sałatkę, zrobić kilka kleksów z ketchupu na grzankach. Całość posypać szczyptą ziół prowansalskich.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...