wtorek, 22 kwietnia 2014

Krewetki w sosie pomidorowym

Do wczoraj wydawało mi się, że moim faworytem są krewetki w sosie śmietanowym ale teraz się już pogubiłam. Ośmielam się obwieścić światu, że to są prawdopodobnie najlepsze krewetki w sosie pomidorowym, a już na pewno są najlepsze z pośród tych, które jadłam w swoim życiu. Robiłam trzy wersje tego dania w ostatnim czasie i do gustu najbardziej przypadła mi ostatnia i tą właśnie Wam dzisiaj zaprezentuję. Najłatwiej dostępnym produktem na rynku polskim są oczywiście krewetki już obrane, poddane wstępnej obróbce termicznej (są lekko różowe, te super świeże są szare!), które można dostać w większości delikatesów i takich będziemy dzisiaj używać. 



Krewetki w sosie pomidorowym
(2 porcje)

  • 330 g krewetek tygrysich
  • 25 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kawałek suszonej chilli
  • 120 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 150 ml soku pomidorowego
  • 100 ml kremówki 30%
  •  4 łyżki mirin (można zastąpić innym białym bardzo słodkim winem)
  • 80 g cebulek marynowanych
  • sól
  • pieprz
  • garść świeżej bazylii
  • 2 nieduże garści ulubionego makaronu, np. świderki
grzanki czosnkowe:
  • 3 kajzerki lub bagietka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku


Rozmrozić krewetki, opłukać i osuszyć a następnie natrzeć jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 min. Na patelni roztopić 25 g masła i 2 łyżki oliwy. Dodać drobno pocięty kawałek suszonej papryczki chilli, smażyć ok 30 sekund i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok 15 sekund a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Smażyć całość ok 1 minuty wlać 4 łyżki mirin i smażyć na dość dużym ogniu ok 4 min, aż odparuje część wina. Dodać koncentrat i sok pomidorowy doprawić solą i pieprzem, wymieszać a następnie dodać peklowane cebulki i gotować na małym ogniu przez 10 min. 
W tym czasie ugotować makaron i  przygotować grzanki. Sklarować masło w rondelku, dodać zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i mieszanką posmarować z obu stron kajzerki pokrojone w plastry. Nagrzać piekarnik do 180 C i tuż przed umieszczeniem krewetek w sosie umieścić grzanki w piekarniku i grillować ok  4 min. 
Wracamy do sosu pomidorowego i dodajemy do niego krewetki układająć je na wierzchu,  gotujemy całość na średnim ogniu przez 1,5 minuty a następnie obracamy krewetki na drugą stronę i gotujemy kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie dodajemy do sosu kremówkę, mieszamy i  doprawiamy w razie potrzeby jeszcze solą. Całość gotujemy jeszcze przez jedną minutę a następnie mieszamy sos z makaronem.Danie podajemy od razu, udekorowane obficie świeżą bazylią w towarzystwie ciepłych grzanek  czosnkowych.


2 komentarze:

  1. dzięki za przepis :)
    http://sentimentphotography.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna pozycja. Krewetki wyszły bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...