środa, 9 kwietnia 2014

Pasta z zielonego groszku z suszonymi pomidorami

Uwielbiam zielony groszek w każdej postaci. Gdy byłam dzieckiem zawsze podkradałam groszek konserwowy  z durszlaka, w którym ociekał z wody przed dodaniem go do sałatki jarzynowej mojej mamy. Kocham krem z zielonego groszku, groszek uwielbiam także jako dodatek do mięs i sosów czy też w tradycyjnej formie zasmażanej z marchewką. A dzisiaj pojawi się on na kanapce w postaci pysznej pasty, idealnie sprawdzi się też jako dodatek do wielkanocnych jaj. Polecam!


Pasta z zielonego groszku z suszonymi pomidorami
(1 porcja)
  • 150 g groszku konserwowego
  • 9 pomidorów suszonych 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka gałązek tymianku

Groszek odcedzić i umieścić w misce. Pomidory suszone pokroić w paseczki, trzy sztuki odłożyć do udekorowania kanapek. Pokrojone pomidory dodać do miski z groszkiem, doprawić dwoma łyżkami majonezu, jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę  oraz jedną łyżeczką cytryny. Całość zblendować na gładką masę. Pastę podawać z pieczywem udekorowaną  pozostałymi suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki oraz gałązkami tymianku. 
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...