poniedziałek, 5 maja 2014

Kurczak z orzechami włoskimi i kapustą w sosie słodko-kwaśnym

Wróciłam na chwilę do kuchni chińskiej, może dlatego że w zasadzie dużo w niej warzyw a mało mięsa i co najważniejsze wpadła w moje ręce młoda kapusta. Danie to można zrobić również gdy nie mamy młodej kapusty, ale taka najbardziej mi smakuje. 




Kurczak z orzechami włoskimi i kapustą w sosie słodko-kwaśnym
(2 porcje)

kurczak:
  • 250 g kurczaka
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wina ryżowego (może być dowolne białe wino)
  • olej
  • sól

kapusta :
  • 400 g białej młodej kapusty
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek suszonej ostrej papryczki
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej
  • 1/2 filiżanki sosu słodko-kwaśnego (przepis na sos znajdziesz TUTAJ)



Pokroić kapustę i paprykę w cienkie paski. Pokroić mięso w duże kawałki , wymieszać z 1 łyżką wina, lekko posolić i odstawić na ok pół godziny do zamarynowania. W międzyczasie obrać z łupinek orzechy i posiekać je drobno. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z białkami, aż do uzyskania gładkiego lanego ciasta. Odsączyć kurczaka z marynaty i obtoczyć w cieście a następnie dokładnie obkleić w posiekanych orzechach tak, aby przylgnęły ze wszystkich stron. Rozgrzać olej w woku i podsmażać w nim kawałki kurczaka, dopóki się nie zrumienią.  Na koniec kawałki kurczaka wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu.

 Rozgrzać olej w czystym woku, dodać ostre papryczki i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.  Po paru sekundach dodać pokrojoną w paski kapustę i paprykę i poddusić parę minut, mieszając drewnianą łopatką lub specjalnymi długimi pałeczkami do gotowania. Dodać sos słodko kwaśny, dobrze wymieszać i podawać ciepłe razem z kurczakiem z orzechami włoskimi ozdobionymi plasterkami ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...