wtorek, 21 października 2014

Podgrzybkowe placuszki z suszonymi pomidorami i boczkiem

Sezon na grzyby się kończy, ale uwaga  w najbliższy weekend pojedziemy  jeszcze raz do lasu. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w zbieraniu grzybów, ale zdążyłam się zorientować, że nie należy zbyt poważnie brać informacji, które są podawane na portalach dla grzybiarzy ;-). 
Dzisiaj fantastyczne placuszki grzybowe, które powstały dzięki darom przyniesionym z lasu w niedzielę. Uwielbiam je w towarzystwie śmietany i szczypiorku. Jeśli ktoś lubi dania wegetariańskie można zrezygnować z boczku i dodać do nich więcej grzybów. 





Podgrzybkowe placuszki
z suszonymi pomidorami
i boczkiem
(ok 18 sztuk)

  • 250 g podgrzybków
  • 100 g boczku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • śmietana do podania
  • olej do smażenia
















Cebulę, boczek, grzyby i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.  
Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni. 
Dodajemy boczek i cebulę i obsmażamy na dużym ogniu przez chwilę. 
Dodajemy do patelni grzyby i smażymy przez 1 minutę na dużym ogniu ciągle mieszając. 
Nastepnie zmniejszmy, ogień, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy (co jakiś czas mieszając) pod przykryciem ok 15 min.  
W połowie duszenia dodajemy suszone pomidory. 
Zawartość patelni studzimy a następnie dokładnie mieszamy z jajkami, mąką i 2 czubatymi łyżkami posiekanego szczypiorku. 
Na czystej patelni rozgrzewamy ok 3 łyżek oleju. 
Wylewamy porcje masy grzybowej wielkości jednej czubatej  łyżki sołowej i smazymy placuszki aż do zrumienienia z obu stron. 
Placuszki podajemy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem



2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...