czwartek, 21 kwietnia 2016

Kanapki z pstrągiem, jajkiem i kawiorem

Wiosna , wiosna.... ach... cudowny poranek. Pomimo tego, że czuć jeszcze zimowy chłodek to słońce tak pięknie świeci, że człowiek sam się budzi. Dzisiaj pyszne, zdrowe i wykwintne śniadanko. Będzie pstrąg łososiowy. Pstrąg to bardzo zdrowa rybka, ktora zawiera witaminy A,D i E oraz dużą ilość kwasów niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. Ponadto pstrąg zarówno w warunkach naturalnych jak i hodowlanych wymaga czystej i chłodnej, bogatej w tlen wody. I tak mi się właśnie kojarzy dzisiejszy poranek, jeszcze chłodny ale z czystym i pięknie słonecznym  niebem. Smacznego :)


Kanapki z pstrągiem, jajkiem i kawiorem
(2 porcje)
  • ok 80 g wędzonego pstrąga łososiowego w plastrach
  • 4 łyżki serka śmietankowego typu philadelfia
  • 2 czubate łyżki szczypiorku posiekanego
  • 2 jajka ugotowane na półmiękko
  • 4 łyżeczki kawioru z pstrąga
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 4 kromki chleba żytniego z ziarnami

Smarujemy kromki chleba serkiem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Układamy na szczypiorek plastry łososia. Łososia smarujemy cienką warstwą musztardy.
W międzyczasie gotujemy jajka. Ważne żeby położyć je na kanapkę ciepłe i ugotowane na półmiękko. 
Na ciepłe jajka układamy kawior. Podajemy od razu z kawą zbożową. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...