środa, 8 czerwca 2016

Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie holenderskim z migdałami

Wczorajsza propozycja grillowanych roladek ze szparagami, bazylią i suszonymi pomidorami w sosie tzatziki, która przygotowana była na nutę włoską można bardzo łatwo zmienić wykwintne danie inspirowane kuchnią francuską.


Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie holenderskim z migdałami
(3-5 porcji, ok 15 roladek)
  • 600 g piersi z kurczaka
  • ok 1 kg szparagów (ok 30 większych lub 45 mniejszych szparagów)
  • sól himalajska 
  • ok 5 łyżek płatków migdałów
  • ok 15 łodyżek szczypioru do wiązania roladek
marynata:
  • 3 łyżeczki octu winnego cherry (lub balsamicznego)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka soli 
sos holenderski:
  • 200 ml octu z białego wina
  •  100 g masła
  • 1 cebula
  • 8 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz kolorowy

Pierś z kurczaka pokroić na 15 ok  0,5 cm plastrów. 
Wymieszać składniki marynaty, dodać do niej posiekaną bazylię. Obtoczyć dokładnie marynatą plastry kurczaka i odstawić na ok pół godziny. 
W tym czasie przygotować octową bazę do sosu holenderskiego. Ocet doprawić solą i pieprzem a następnie zagotować z posiekaną cebulą. Gdy objętość octu zmniejszy się o połowę dodać cukier i jeszcze chwilę gotować. Ocet przecedzić przez sito i cebulkę odłożyć do nadziewania roladek.  
Ułożyć na desce gałązkę szczypioru, na nią położyć zamarynowany plaster kurczaka, następnie pół łyżeczki cebulki gotowanej w occie i ok 2-3 szparagi, całość zawinąć w roladkę, zawiązać szczypiorkiem i oprószyć całość solą himalajską. Postąpić w ten sam sposób ze wszystkim plastrami kurczaka. 
Smażyć roladki ok 5 min z każdej strony na patelni grillowej lub w piekarniku w temp. ok 180 (z funkcją opiekania), aż do zrumienienia się kurczaka lub w grillu elektrycznym przez ok 5 min. 
W międzyczasie przygotowujemy sos. Klarujemy masło, zdejmujemy z niego szumowiny i przecedzamy przez sitko.
W ceramicznym lub blaszanym naczyniu umieścić 8 żółtek z gotowanym octem (ok 10 łyżek) i energicznie wymieszać. Zagotować wodę w garnku, zmniejszyć ogień na minimum i ustawić naczynie z żółtkami na parze i energicznie ubijać jajka. Gdy masa zacznie gęstnieć stopniowo dodawać masło. Sos powinien mieć konsystencję majonezu, wtedy zdejmujemy go z pary wodnej. Sosu nie wolno już potem podgrzewać bo możne się zważyć.
Ciepłe roladki serwujemy z sosem, udekorowane uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...