piątek, 8 lipca 2016

Gryczane pancakes z jagodami i bananem

Jakiś czas temu przygotowywałam klasyczne pancakes z syropem klonowym. Ostatnio zaczełam bawić się w bezglutenowe dania i to jest właśnie jedno z nich....no może z wyjątkiem masła orzechowego, które może być ukrytym źródłem glutenu, jednak osobom  stosującym dietę bezglutenową, ale nie chorym na celiakię nie powinno zaszkodzi. Chorzy muszą zaopatrzyć się w masło bezglutenowe. Idealne śniadanie, dająca super energię przekąska przed treningiem na siłowni oraz pyszna i zdrowa słodkość. 




Pancakes gryczane z jagodami i bananem
(ok. 20 szt.) 
  • 100 g mąki grycznej
  • 1 banany
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 120 g jagód
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie dla tych co lubią słodkie, sos jest wystarczająco słodki)
sos:
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki mleka 
  • 4 łyżki syropu klonowego

do podania:
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 banan


Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. 
Wymieszać jajko z jogurtem i mlekiem, a następnie dodać do mąki i wymieszać. 
Jednego banana rozgnieść i wymieszać z ciastem. Na końcu dodać jagody i delikatnie wymieszać całość.
Smażymy na patelni do smażenia bez tłuszczu przez ok 4 min z jednej strony na średnim ogniu. Przewracamy na drugą stronę gdy widzimy, że ciasto zaczyna się ścina od góry (przestaje błyszczeć)
Wmieszać składniki sosu. 
Podawać z owocami (jagody i plasterki banana) polane sosem orzechowym.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placuszki szczególnie na śniadanie :)
    Robiłam kiedyś podobne ale z dodatkiem jagód muszą smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...