czwartek, 12 stycznia 2017

Naleśniki gryczane z soczewicą

W związku z wczorajszym Dniem Wegetarianina zaproponuje dzisiaj smaczne danie bezmięsne. Kocham miód gryczany, kaszę gryczaną więc i wypieki z mąki gryczanej mi smakują. Niedawno stałam się posiadaczką wspaniałego młynka do zbóż. Jeszcze go nie testowałam bo wykorzystuje zapasy zakupionych wcześniej mąk, ale radość w mym sercu płonie na myśl, ze będę mogła sobie zrobić sama mąkę z ulubionych ziaren. Dzisiaj naleśniki gryczane, doskonała alternatywa dla pszennych naleśników, która powinna dać radość wszystkim stosującym dietę bez glutenu. Smacznego ! :)




Naleśniki gryczane z soczewicą 
(ok. 7 sztuk)

farsz:
  • 150 g soczewicy (zielonej)
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju
ciasto:
  • 150 g mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

do podania:
  • ketchup 
  • ok 2 łyżek posiekanego szczypioru

Soczewicę namoczyć i ugotować z obraną marchewką. 
Cebulę posiekać i dusić na 2 łyżkach oleju przez ok 20 min, do miękkości. Doprawić solą w trakcie duszenia. 
Wymieszać energicznie mąkę z wodą, mlekiem i jajkiem przy pomocy trzepaczki. Następnie doprawić ciasto solą i olejem, dokładnie wymieszać. 
Do uduszonej cebuli dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę oraz ugotowaną i posiekaną w drobną kosteczkę marchewkę. Wymieszać, doprawić obficie pieprzem i solą do smaku.Przesmażyć całość ok 3 min na średnim ogniu
Naleśniki smażyć z obu stron, najlepiej z minimalną ilością oleju na nieprzywierającej patelni.
Nałożyć farsz w każdy naleśnik i złożyć go według upodobań np "na cztery" lub w rulonik. 
Podawać z keczupem i szczypiorkiem.




2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...