sobota, 21 stycznia 2017

Sałatka z pieczonymi burakami i fetą w sosie musztardowo-miodowym

Podobno powinniśmy jeść jak najwięcej owoców i warzyw, które rosną naturalnie w naszej strefie klimatycznej. Nie cudować z awokado, kumkwatem czy liczi tylko wcinać jabłka, buraki i kiszoną kapustę w zimie. Byłabym bardzo nieszczęśliwa gdybym była skazana tylko na to co daje polska ziemia, ale bardzo doceniam regionalne produkty. Klimat determinuje dietę i podobno ta dieta jest najbardziej zdrowa.W jakimś sensie to jest w tym jakiś sens, bo przecież jesteśmy w jakiś sposób ewolucyjnie do niej przyzwyczajeni. Nie każdy niestety lubi buraki, kiszoną kapustę czy ogórki kiszone, tak na marginesie polecam wspaniała zupę ogórkową ;-). Pamiętajmy również, że letnie warzywa i owoce w zimie niestety nie smakują tak samo dobrze jak latem a te sprowadzane z krajów śródziemnomorskich, albo z innego kontynentu mogą być zrywane niedojrzałe i spryskiwane środkami chemicznymi, aby przetrwać daleką podróż do nas,  dlatego warto się skusić na np. naszego kochanego rodzimego buraka. Pomimo tego, że zimno to nie będzie dzisiaj tłusto, zapraszam ! 




Sałatka z pieczonymi burakami i fetą w sosie musztardowo-miodowym
(2 porcje)
  • 2 buraki
  • 2 garści sałaty lodowej
  • sera feta
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki żurawiny suszonej (najlepiej niesłodzonej)
  • 2 łyżki rodzynek
sos:
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Piec buraki w 180 C przez ok 2,5 h (można upiec większą ilość na zapas do innych dań np do tarty z pieczonymi burakami, karmelizowaną cebulą, kozim serem i orzechami włoskimi ) 
 Upieczone buraki obrać ze skórki i odstawić do lodówki. 
Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. 
Wymieszać składniki sosu i odstawić. 
Pokroić buraczki w 0,5 cm -1 cm plastry i dalej na mniejsze kawałki. 
Ułożyć sałatę na talerzu, na niej buraczki. 
Fetę pokroić w kostkę i dodać do sałatki. 
Posypać sałatkę orzechami i prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. 
Dodać namoczone rodzynki i żurawinę. 
Polać całość sosem.





Mam smaka na buraka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...